Mökin osto ja myynti

Tarvittavaa tietoa mökin ostoa ja myyntiä varten:

  • Ostajan/ -ien tulee olla helsinkiläinen/ -siä (vakituinen asunto Helsingissä, todistuksen saa maistraatista).
  • Kauppa – tai muu luovutuskirja tehdään kolmena kappaleena, joista yhden ostaja luovuttaa yhdistykselle.
  • Myyjä luovuttaa vuokrasopimuksen (vuodelta 1997 ja uusilta palstoilta vuodelta 2009) uudelle omistajalle ja yhdistys tekee sopimukseen siirtoliitteen.
  • Uuden omistajan tulee saada tonttia ja Marjaniemen ryhmäpuutarha ry:tä koskevat asiakirjat (säännöt, tilinpäätös, toimintakertomus ja muut edellisen vuosikokouksen asiapaperit, järjestyssäännöt, mökkikortti, kartta ym) käyttöönsä ennen kauppakirjan allekirjoitusta sekä kaikki mökin ja alueen perusavaimet.
  • Ostajan on ilmoitettava kaupasta yhdistyksen sihteerille, jolloin sovitaan milloin vuokrasopimuksen siirto tehdään ja ostaja merkitään uudeksi jäseneksi. Sama ilmoitusvelvollisuus koskee myös perintöä tai lahjoitusta.
  • Ostajan tulee huolehtia varainsiirtoveron 4%- maksusta tekemällä verottajalle varainsiirtoverosta ilmoituksen 6 kuukauden sisällä kaupasta (lomakkeen saa netistä www.vero.fi). Yhdistys ilmoittaa kerran vuodessa verottajalle tapahtuneet kaupat ja muut omistajanvaihdokset.
  • Omistajan vaihdokseen kuuluu sähkömittarin luenta. Ottakaa yhteys sähkövastaavaan, jotta oikea osuus sähkölaskusta kohdistuu kaupan kummallekin osapuolelle.

Ostajan velvollisuus on myös maksaa yhdistykselle ennen jäsenyyden lopullista voimaantuloa vuosikokouksen vahvistama liittymismaksu 300 €.

Lisätietoja antavat puheenjohtaja, varapuheenjohtaja ja sihteeri.

Kauppakirjamalli (doc)
Kauppakirjamalli (pdf)
Tietoa Varainsiirtoverosta (pdf)

Parhaiten tietoa myytävistä mökeistä ja mahdollisista ostajista saat alueen ilmoitustauluilta ja Marjistorilta.