Kanat

Helsingin kaupunki sallii kesäkanojen pitämisen myös siirtolapuutarhojen palstoilla.

Kana on melko hiljainen ja rauhallinen lemmikkieläin. Se on parvilintu ja kaipaa lajikumppaniensa seuraa. Tästä syystä kanoja tulee olla vähintään kolme.

Kanala

Kanat eivät vaadi suuria tiloja – suositus kolmen kanan häkille on kaksi neliömetriä. Häkki tulee rakentaa tarpeeksi tiheäsilmäisestä verkosta ja häkin sisällä pitää olla muninta- ja pesintäkoppi, jossa on eritasolla olevia orsia. Häkin pohjan tulee olla soraa tai hiekkaa.

Suositamme myös kanalarakennuksen purkamista talveksi. Jos haluat rakentaa kiinteän kesäkanalan, niin se rinnastetaan rakennussääntöjen mukaan leikkimökkiin/kasvihuoneeseen ja hallitukselta tulee hakea toimenpidelupa rakennukselle.

Ilmoitukset

Marjaniemen ympäristöryhmä suosittaa, että kanoja pidetään palstoilla vain kesäkuukausina eli 1.6 – 31.8., jolloin toiminta on kausiluontoista, ei ammattimaista. Tällöin terveydensuojelulain mukaan ei tarvitse tehdä virallisia ilmoituksia toiminnan aloittamisesta. Ainoa vaadittava ilmoitus on tällöin tehtävä henkilökohtaisesti Eläintenpitäjä- ja pitopaikkarekisteriin. Lomakkeita ohjeineen saa ympäristötiimin vetäjältä tai puheenjohtajalta.

Kanojen hankinta

Kesäkanoja voi ostaa tai vuokrata monilta eri maatiloilta. Kukin voi valita ostopaikan omien mieltymystensä ja tarpeidensa mukaan. Kanarotuja on useita erilaisia.

Tarkempia ohjeita ja muuta kanainfoa saat Marjaniemen ympäristöryhmän vastuuhenkilöiltä ja kerhotalolla olevasta kansiosta, johon voi käydä tutustumassa esimerkiksi yhdistystunnilla sunnuntaisin. Alla olevista linkeistä löydät paljon lisätietoja.

Lisätietoa:

Ruokaviraston muistilista kesäkanojen pitäjille

Helsingin kaupunki: Kanat kaupungissa