Kanat

HELSINGIN KAUPUNKI MAAPERÄN OMISTAJANA SALLII KESÄKANOJEN PITÄMISEN MYÖS SIIRTOLAPUUTARHOJEN PALSTOILLA.

Kana on melko hiljainen ja rauhallinen lemmikkieläin. Se on parvilintu ja kaipaa lajikumppaniensa seuraa. Tästä syystä kanoja tulee olla vähintään kolme.

Kanat eivät vaadi suuria tiloja – suositus kolmen kanan häkille on kaksi neliömetriä. Häkki tulee rakentaa tarpeeksi tiheäsilmäisestä verkosta ja häkin sisällä pitää olla muninta- ja pesintäkoppi, jossa on eritasolla olevia orsia. Häkin pohjan tulee olla soraa tai hiekkaa.

Suositamme myös kanalarakennuksen purkamista talveksi. Jos haluat rakentaa kiinteän kesäkanalan, niin se rinnastetaan rakennussääntöjen mukaan leikkimökkiin/kasvihuoneeseen ja hallitukselta tulee hakea toimenpidelupa rakennukselle.

Marjaniemen ympäristöryhmä suosittaa, että kanoja pidetään palstoilla vain kesäkuukausina eli 1.6 – 31.8. välisenä aikana, jolloin toiminta on kausiluontoista, ei ammattimaista. Tällöin terveydensuojelulain mukaan ei tarvitse tehdä virallisia ilmoituksia toiminnan aloittamisesta. Ainoa vaadittava ilmoitus on tällöin tehtävä henkilökohtaisesti Itäisen Uudenmaan maaseutuhallintoon. Lomakkeita ohjeineen saa ympäristöryhmän vetäjältä tai puheenjohtajalta.

Kesäkanoja voi ostaa tai vuokrata monilta eri maatiloilta. Kukin voi valita ostopaikan omien mieltymystensä ja tarpeidensa mukaan. Kanarotuja on useita erilaisia.

Tarkempia ohjeita ym. kanainfoa saat Marjaniemen ympäristöryhmän vastuuhenkilöiltä ja kerhotalolla olevasta kansiosta, johon voi käydä tutustumassa esim. yhdistystunnilla sunnuntaisin. Alla olevista linkeistä löydät paljon lisätietoja.

LISÄTIETOA

Ruokaviraston muistilista kesäkanojen pitäjille (linkki)

Helsingin kaupunki: Kanat kaupungissa (linkki)