Kiinteistöverotus siirtolapuutarhoissa

7.4.2020

Kiinteistöverotukseen liittyvät käytännöt ovat herättäneet epätietoisuutta mökkiläisten keskuudessa. Verotuspäätöksissä kiinteistöverotiedoissa on esimerkiksi ilmoitettu Marjaniemessä sijaitsevan mökin kuuluvan Herttoniemen alueeseen ja lisäksi mökin numero on voinut olla muu kuin mökin todellinen numero Marjaniemessä. Yhdistyksen saaman tiedon mukaan nämä nimeämiseen ja numeroimiseen liittyvät seikat ovat Helsingin kaupungin omistamistaan kiinteistöistä verohallinnolle välittämiä tietoja, joihin yhdistys ei voi vaikuttaa. Asiasta ei kuitenkaan kannata huolestua, sillä tällä ei ole vaikutusta verotukseen.

Yhdistys kehottaa mökkiläisiä tarkastamaan verohallinnon tiedot oman mökin osalta. Jos verohallinnon tiedot poikkeavat todellisista, on syytä jättää korjattu kiinteistöveroilmoitus rakennuksen (eli mökin) ominaisuuksiin (kuten pinta-ala, rakennusvuosi tai täyskorjausvuosi) liittyen. Jokainen mökkiläinen vastaa itse annetuista tiedoista ja siten oman verotuksensa oikeellisuudesta.

Rakennuksen (mökin) omistaja voi antaa tiedot näistä korjauksista suoraan joko OmaVerossa tai paperilomakkeella 3743. Ohjeet tietojen korjaamiseen löytyvät vero.fi-sivustolta kiinteistövero-osiosta.