Omenoita runsaasti - näillä vinkeillä onnistut!

7.8.2020

On tulossa erinomainen omenavuosi. Nyt on oikea aika pudottaa huonot tai liian tiheästi kasvavat omenat pois ja kompostoida ne omassa kannellisessa kompostissa. Koska uuden tutkimustiedon* mukaan muumiotauti ei ole maalevintäinen tauti, vaan leviää ilmateitse, jakaa yhdistys uudet ohjeet muumiotautisten omenoiden käsittelyyn.

Huonokuntoiset, muumiotautiset omenat voi kompostoida kannellisessa kompostissa. Omenat peitetään huolellisesti mullalla ja puutarha- tai talousjätteellä. Myös muumiotautisten omenapuiden lehdet kannattaa kompostoida syksyllä. Kompostissa lahottajasienet ja bakteerit valtaavat muumiotautirihmaston ja kun komposti on normaaliin tapaan kypsynyt 1–2 vuodessa, ovat kaikki muumiotautiomenat muuttuneet vedeksi, hiilidioksidiksi ja mullaksi.

Yhdistyksellä on perinteisesti syksyisin ollut Keinukentällä omenalava, jonne on voinut tuoda huonoja omenoita. Ohjeista huolimatta lavalle on tuotu myös hyviä omenoita, jonka vuoksi lavoista aiheutuneet kustannukset ovat olleet korkeimmillaan yli 7 000 € (n. 25 €/mökki). Tänä vuonna lavalle saa tuoda ainoastaan muumiotautisia ja huonoja omenoita! Omenoiden tuominen myös maksaa: kottikärryllinen 5 euroa ja ämpärillinen 2 euroa. Hyväkuntoisten omenoiden tuominen lavalle on kiellettyä! Lavan ajankohta ilmoitetaan erikseen.

Mikäli sinulla on liikaa omenoita, on ongelman ratkaisuun monta vaihtoehtoista tapaa:

1) Voit ilmoittautua omenanluovuttajaksi Omenasieppari.fi-sivulla. Tämän jälkeen yhdistyksen työntekijät tulevat keräämään pihan terveet omenat suoraan puusta.

2) Voit osallistua syksyllä Marjiksen omenatorille, joka järjestetään erikseen ilmoitettavana ajankohtana.

3) Voit ilmoittaa yhdistyksen Facebook-sivulla (Marjiksen kirppis & keskustelu), että sinulta voi noutaa ylimääräisiä omenoita.

4) Voit jättää hyväkuntoisia, syötäväksi kelpaavia omenoita oman porttisi viereen ohikulkijoiden otettavaksi. Omenat on hyvä sijoittaa esimerkiksi jakkaran, laatikon, tikkaiden yms. päälle siten, etteivät rotat, kaniinit ja muut omenista pitävät eläimet pääse niitä maistelemaan.

5) Jos haluat omenoistasi mehua, sijaitsevat lähimmät tuoremehuasemat:

• Helsingin Etelä-Kaarelassa: Maavallintie 13, p. 09 563 3984
• Espoossa: Kilonkallio 3b, p. 050 322 9925
• Sipoossa: Nikkiläntie 339, p.050 433 0000

Muista varata aika mehustamiseen hyvissä ajoin, koska ajat täyttyvät nopeasti!

6) Voit myös itse tehdä omenistasi vaikkapa mehua hankkimalla mökille kotitalouksille tarkoitetun mehupuristimen. Näitä löytyy markkinoilta useita eritehoisia ja -hintaisia.

Marjaniemen siirtolapuutarha ry
Hallitus

*Tiedot Facebookin Puutarhan parhaaksi -ryhmästä, jossa biologi Leena Luoto siteeraa puutarhatuotannon emeritusprofessori Risto Tahvosta.