Rakentaminen

Tutustu rakentamistapaohjeisiin huolellisesti. Kaikkeen uudis- ja korjausrakentamiseen tarvitsee jättää aina toimenpidehakemus yhdistykselle. Jos et ole jostain varma, kysy! 

Ohjeet, lomakkeet ja tyyppipiirustukset

Kysy neuvoa

Rakentamista koskeviin kysymyksiin apua ja opastusta antavat rakennustiimistä seuraavat henkilöt:

Voit myös ottaa yhteyttä tiimin puheenjohtajaan:

Huomaa, että rakennustiimin jäsenet tekevät työtä vapaaehtoisina omalla vapaa-ajallaan ja mahdollisten omien päivätöidensä lisäksi. Jätä siis päiväsaikaan mieluusti soittopyyntö sähköpostilla tai tekstiviestillä tai soita ilta-aikaan.

Kaikkiin kysymyksiin ei pystytä vastaamaan ennen kuin asiasta keskustellaan tiimin kuukausittaisissa kokouksissa. 

Ota siis tämä huomioon, kun otat yhteyttä ja varaa riittävästi aikaa yhteydenpitoon. Kun suunnittelet rakentamista, ota yhteyttä niin aikaisin kuin mahdollista, mielellään vähintään paria kuukautta ennen suunniteltua rakentamisen aloittamista.

Jätä hakemus

Hakemuksen liitteinä pitää löytyä mittakaavaan piirretyt, riittävän yksityiskohtaiset piirustukset rakennettavista rakennelmista. Piirustuksista on käytävä ilmi rakennelman kaikki mitat. Jos et ole varma piirustusten riittävyydestä, ota yhteyttä ennen hakemuksen jättämistä. Mitä huolellisemmin hakemus ja liitteet on täytetty, sen nopeammin se pystytään käsittelemään. 

Kun hakemus on huolellisesti täytetty, jätä se kaikkine liitteineen sähköpostitse osoitteeseen rtk@marjis.net tai vaihtoehtoisesti paperisena Omenatie 93 postilaatikkoon (vain kesäkaudella). 

Varaa riittävästi aikaa hakemuksen käsittelyyn 

Jätä hakemus aina viimeistään vähintään kuukautta ennen ajateltua töiden aloittamisaikaa, kokonaan uuden mökin tapauksessa viimeistään kahta kuukautta ennen. Vajavaisin liittein tai piirustuksin toimitettuihin hakemuksiin tullaan pyytämään täydennystä ennen luvan myöntämistä ja se luonnollisesti pidentää käsittelyaikaa.

Rakentamista ei saa aloittaa ennen kirjallisen luvan vastaanottoa.

Rakennustarkastukset

Rakentamisen aikana tehdään yksi tai useampia tarkastuksia, riippuen toimenpiteen tyypistä. Kaikkiin toimenpiteisiin tehdään vähintään lopputarkastus. Tiedon vaadituista tarkastuksista saat luvan yhteydessä. Tarkastusaikojen sopiminen rakennustiimin kanssa on hakijan vastuulla. 

Rakentamista ei saa jatkaa, jos määrättyä tarkastusta ei ole tehty eikä lupaa jatkamiselle ole annettu!

Jos käytät urakoitsijaa, varmista ennen töiden aloittamista, että urakoitsija on tietoinen milloin ja mitä tarkastuksia työlle täytyy tehdä. Jos tarkastuksia ei tehdä ohjeiden mukaisesti, voi pahimmillaan edessä olla rakennelmien purkaminen. Tästä aiheutuvat lisäkulut lankeavat luonnollisesti rakennuttajalle, ole siis tässä erittäin huolellinen.

Maksut

Osasta toimenpideluvista peritään maksu (nämä päätetään yhdistyksen vuosikokouksessa) ja näistä toimitetaan hakijalle erillinen lasku jälkikäteen. Yhdistyksen tilille ei tule maksaa mitään ilman tätä laskua ja siinä olevaa viitenumeroa. Näe toimenpiteiden hinnat lupahakemuslomakkeesta.

Urakoitsijat

Älä tue harmaata taloutta, varo huijareita!

Me Marjiksessa tuemme tervettä yritystoimintaa ja lain mukaan toimivia rakennus- ja remonttiyrityksiä. Kun tilaat remontti- tai puutarhatöitä, muista ainakin nämä kolme T:tä:

  • Tee tilatusta työstä aina kirjallinen sopimus
  • Tarkista, että yritys, jolta työn tilaat, kuuluu ennakkoperintärekisteriin
  • Tutustu huolellisesti yhdistyksen ohjeisiin: marjis.net/ rakentaminen/urakointi

Valitettavasti kaikki Marjiksen ilmoitustauluilla olevat ilmoitukset eivät edusta lain mukaan toimivia yrityksiä, ja liikkeellä on myös huijareita. Muutamat mökkiläiset ovat joutuneet selvittelemään laskutusasioita verotoimiston lakimiesten ja Kilpailu- ja kuluttajaviraston asiantuntijoiden kanssa. Se on aikaa vievää ja vaatii paljon paperitöitä.

Kun yrityksen taustat ovat kunnossa ja sinulla on kirjallinen sopimus työstä, olet oikeutettu verotuksen kotitalousvähennykseen, Myös riitatilanteissa sinulla on tällöin mahdollisuus saada apua.